Under den Belgiske (AKFB) udstilling i Marcinelle i foråret 1997 aftalte Mike Agnew og John Rosenstock at det vist nu var deres tur til en fangstrejse til Tanzania. Tilbage i Danmark igen spurgte John om jeg ville med på en sådan tur. Efter lidt overvejelser, selvfølgelig mest økonomiske, da lysten til en sådan tur havde været der i lang tid, sagde jeg ja. Senere kom også Brian Watters med. Efter mange telefonsamtaler og en del oversøisk kommunikation via e-mail fik vi ordnet diverse forberedelser til turen. Og endelig lørdag formiddag den 16. maj 1998 møttes Brian Watters, Mike Agnew og jeg i Schiphol lufthavn i Amsterdam. Og sammen fløj vi med KLM til Kilimanjaro lufthavn i det nordlige Tanzania nær Arusha.
Efter en overnatning på hotel Mountain Village, lidt uden for Arusha, kørte vi søndag morgen til Mellemfolkelig Samvirkes træningscenter (MS TCDC) lidt øst for Arusha for at møde John Rosenstock. John havde været på 14 dages tjenesterejse i Zambia og var også ankommet til Tanzania lørdag den 16. maj.
Mandag den 18. maj provianterede vi først lidt i Arusha og derefter gik jagten på Nothobranchius ind.
Torsdag den 21. maj nåede vi til Mombo og selv om fik at vide at vejen ud til lufthavnen var skyllet væk, nåede vi dog ud til et sted der antageligt er typelokaliteten for Nothobranchius vosseleri. Og her lykkedes det endeligt at få turens første Nothobranchius i nettet,
Den følgende dag skulle bruges til at søge efter Nothobranchius på Umba steppen nordvest for Tanga. Allerede i udkanten af Tanga ville Brian fiske i et par små vandhuller der lå tæt op af en flod. Her havde Brian i 1995, sammen med Ian Sainthouse og Ruud Wildekamp, fanget Pantanodon podoxys. Der kom straks en del lokale ilende til. De lokale pegede på vandet og sagde "mombo mombo". Af vores chauffør fik vi at vide at det betød krokodille. Vi så dog ikke krokodillen, men desværre heller ingen Pantanodon podoxys. Brian fangede derimod en lille flok glasaborrer.
|
|
Næste dag gik turen atter vestover. Mellem Segara og Korogwe, nær ved Mandera, fangede vi igen N. vosseleri. Denne gang i en grøft ved vejen. Lokaliteten fik navnet "Mandera, TAN 98/3".
Søndagen brugte vi i området vest for Morogoro. Fra Morogoro kørte vi først mod Kimamba og derfra mod nordøst til hovedvejen mellem Morogoro og Dodoma. På vejen fiskede vi på mange lokaliteter. Vi fangede N. melanospilus på i alt 9 lokaliteter, men tog ingen fisk med. Vi tog en GPS position hvert sted og et par billeder for på den måde at have endnu et par prikker på "Notho-kortet". Til sidst mente John at vi skulle kalde turen for "Melanospilus ekspeditionen 1998". Det vi blandt andet ledte efter var N. steinforti, men i hele området omkring typelokaliteten var der meget, alt for meget, vand og på trods af vores intense eftersøgning lykkedes det os desværre ikke at fange N. steinforti. Så vi vente tomhændet tilbage til Morogoro Hotel. Aftenen blev brugt til vandskift på de tidligere dages fangst. Dagen efter blev kursen sat vestover. Ved frokosttid ankom vi til Dodoma. Vi fortsatte dog videre, nu mod syd mod Iringa for at fiske på "Chipogola" lokaliteten. Efter en del søgen lykkedes det os til sidst at finde "Chipogola" lokaliteten. Men for det første var man ved at bygge en ny vej længere væk fra søen, hvilket gjorde det vanskeligt at komme frem til søen. For det andet var søen kæmpestor på grund af den megen regn. Og skønt vi forsøgte lykkedes det os desværre ikke at fange N. neumanni. På vejen tilbage til Dodoma fiskede vi endnu et par steder, men igen uden held. I Dodoma checkede vi ind på Dodoma Hotel. Igen for to nætter. Selv om Dodoma Hotel skulle være hovedstadens bedste hotel var det ret nedslidt, men også billigt.
Tirsdag den 26. maj havde vi besluttet at bruge i området vest for Dodoma. 3 km vest for Bahi fangede vi dagens første Nothobranchius i en ret dyb grøft der har forbindelse med en lille vandpyt på den anden side af vejen via en culvert. Vi fangede N. taeniopygus og N. neumanni. På trods af en ret intens gennemfiskning af lokaliteten lykkedes det os kun at fange ganske få fisk og vi kunne ikke se forskel på hunnerne. Lokaliteten fik navnet "Bahi, TAN 98/5".
|
|
Onsdag morgen blev bilen pakket totalt med al vores bagage for sidste gang. Vi havde besluttet os for at køre til Dar es Salaam og så køre ud derfra de sidste dage af vores tur. Vi kørte fra Dodoma til Mlandizi med kun et par korte pauser. En strækning på ca. 430 km. Ved Mlandizi kørte vi sydover mod Mzenga. Lidt syd for jernbanen ved Mzenga fiskede vi og fangede igen N. melanospilus. Denne gang en flot meget rød type som vi selvfølgelig skulle have med hjem. Lokaliteten fik navnet "Kikongo, TAN 98/8".
|
|
Den efterfølgende dag blev kursen sat sydover mod Ndundu ved Rufiji River. Vi havde besluttet at vi ville krydse Rufiji River for at fiske syd for floden på lokaliteten "Kitonga North, TAN 97/9" hvor Cooper, Wildekamp og Watters i 1997 blandt andet fangede den nybeskrevne art Nothobranchius fuscotaeniatus.
|
|
Turen gik videre sydover og lige syd for Ruhoi River stoppede vi atter for at fiske. Et stykke fra vejen, mellem træer, buske og højt græs fandt vi et lille vandhul på ca. 4 x 2 meter og 20-25 cm dybde. De første Nothobranchius gik hurtigt i nettet. Og efter ganske kort tid havde vi fanget : N. melanospilus, N. janpapi, N. eggersi, N. annectens, N. ocellatus, Aplocheilichtys kongoranensis, Ctenopoma muriei samt barber og cichlider. Dog kun ganske få eksemplarer af hver art. Sikkert på grund af N. ocellatus. John mente at det lignede et begynderakvarie med to fisk af en art og tre fisk af en anden art. Et utrolig spændende sted med hele fem Nothobranchius arter på samme sted og så fik jeg også set en rigtig N. ocellatus lokalitet. Det lykkedes at fange 3 hanner og 2 hunner af N. ocellatus, 4 Ctenopoma muriei og 1-1½ meter fra vandhullet fandt vi en lavvandet pyt på ca. 1 x 0,3 meter og ca. 2-3 cm dyb dækket af højt græs hvor en flok N. eggersi havde søgt tilflugt for rovfiskene i vandhullet. Disse 3 arter tog vi med fra denne lokalitet. Af resten af arterne lykkedes det kun at fange ganske få eksemplarer og vi tog ingen af disse fisk med hjem. Lokaliteten kaldes "Ruhoi River, TAN 98/11". |
|
|
|
Turen gik videre. Men ca. 20 km nord for Rufiji River er vejen forsvundet. Vi fik at vide at det kun er muligt at komme videre med traktor og at færgen i øvrigt ikke sejlede på grund af oversvømmelserne. Vi måtte vende om. Ærgerligt.
|
|
|
|
Dagen efter gik turen atter sydover. Vi ville forsøge at genfinde N. luekei. Vi fandt hurtigt lokaliteten ved Mbezi River, men det lykkedes os ikke at fange N. luekei. Det lykkedes kun at fange nogle ganske få N. rubripinnis hanner, nogle ganske få lampeøjer, nogle få elefantfisk af familien Mormyridia og derudover var der to arter cichlider. Af den ene art cichlider lykkedes det mig at fange en pæn lille flok ungfisk som jeg tog med hjem. Det viste sig at være tale om Astatotilapia bloyeti. |
|
Lidt syd for Mbezi River fiskede vi igen og fandt denne gang nogle ganske få N. albimarginatus. Vi tog dog ingen fisk med da vi af de lokale fik at vide hvor der var flere fisk. Det lykkedes os hurtigt at finde stedet der var en lille lavvandet sø med mange åkander. Her fangede vi igen N. albimarginatus og også N. annectens. Lokaliteten kaldes for "Kiparagande, TAN 98/13" efter den nærliggende landsby Kiparagande.
Herefter besluttede vi os for at køre til Soga vest for Dar es Salaam hvor typelokaliteten for
N. foerschi er. Lidt syd for landsbyen Soga fiskede vi i en ret stor sø, igen med mange åkander. Tæt på søens breder fangede vi N. foerschi, N. janpapi og nogle få N. melanospilus. Vi tog dog ingen N. melanospilus med herfra. Lokaliteten kaldes "Soga, TAN 98/14".
Derefter var det slut med fiskeriet på denne tur og vi måtte atter vende næsen mod Dar es Salaam da det var ved at blive sent. Aftenen på hotellet gik med vandskift af stort set alle fiskene.
Det skal lige nævnes at samtlige mine 100 fisk overlevede turen hjem. |
Copyright © 1998-2010 Finn Milvertz, All Rights Reserved