Klækning af Nothobranchius.


Ved klækning hældes tørven i en flad skål eller et lille akvarie. Derefter hældes der friskt, køligt postevand, 15-18°C, på til der er ca. 3-5 cm vand over tørven. Der kan evt. tilsættes lidt, meget lidt, knust tørfoder. Det kølige vand fremmer klækningen. Tørfoderet starter infusorier i akvariet der ligeledes fremskynder klækningen og kan give et fodertilskud til de nyklækkede unger. Bruges denne metode vil der ofte være unger efter et par timer, nogle gange efter få minutter. Når man har observeret unger kan man straks begynde at fodre. De fleste Nothobranchius arter kan straks tage nyklækket Artemia. Jeg plejer også at tilsætte et par dråber Liquifry No. 1 de første par dage.
Nu gælder det om at sørge for at ungerne får noget at æde og der bør fodres ofte. Helst 3-4 gange dagligt så der altid er levende foder i akvariet. Dette skal fortsætte de næste 6-8 uger til ungerne er kønsmodne. Ca. 2-3 dage efter klækningen flyttes ungerne fra tørven til et opvækstakvarie. Hvis man ca. ½ time inden man vil fange ungerne, fodrer med en gang Artemia er ungerne lettere at se p.g.a. deres lyserøde maver. Ellers er ungerne ret svære at se i den mørke tørv.
Tørven tørres atter og gemmes nu i 3-4 uger hvorefter man kan prøve at genklække. Der er altid æg tilbage i tørven som endnu ikke er klækket.
Opvækstakvariet behøver bare at være et akvarie uden planter og bundlag, det gør det meget lettere at holde rent. Man kan sætte et par snegle i akvariet til at æde foderrester og evt. en luftsten. Ungerne kan nu fodres med Artemia og mikroorm. I starten behøver der ikke at være mere end 4-6 cm vand i akvariet da ungerne ikke svømmer ret meget. Senere kan man fylde mere vand i akvariet efterhånden som ungerne vokser. Det vigtigste er nu at fodre og skifte vand. Helst hver dag skifter man 1/3-1/2 af vandet og fjerner dødt foder. Efterhånden som ungerne vokser giver man større og større foderdyr. Efter 4-6 uger begynder hannerne at få farver og efter 6-8 uger vil hunnerne selv begynde at lægge æg.

Copyright © 1997-2008 Finn Milvertz, All Rights Reserved

Tilbage til forsiden.